Depresjon
Ved dype depresjoner er det viktig å komme til rask og riktig hjelp. Medisiner kan da være nyttige for å gi deg et løft, samtidig som jeg gir deg samtalebehandling for å gi deg et verktøy du kan bruke for å gjøre grep i hverdagen for å få det bedre og for å unngå tilbakefall. Ved lettere depresjoner anbefaler jeg vanligvis ikke medikamentell behandling, men derimot metakognitiv terapi (MCT) som i mange tilfeller har vist seg bedre enn kognitiv terapi mot depresjon og angst.
Dersom du er plaget med tilbakevendende depresjoner kan det være lurt å utforske om du også har andre komorbide lidelser som gjør deg mer disponert for depresjon. Vanligvis har depresjoner en god prognose også uten behandling. Det beste du selv kan gjøre er å holde kontakten med de som står deg nær og være fysisk aktiv. Da det frigjør stoffer som motvirker angst og depresjon.
Typiske symptomer på depresjon er:
Nedsatt interesse og glede. Nedsatt initiativ. Nedsatt konsentrasjon. Søvnvansker. Nedsatt eller økt matlyst. Indre spenning. Grubling og bekymring. Triste tanker som selvbebreidelser, mindreverdighetsfølelse. Skyld og skamfølelse.
Dersom du kjenner deg deprimert, ikke nøl med å ta kontakt for å få rask hjelp.
Fra 01.01.25 Kampanjetilbud: Metakognitivterapi MCT ved angstlidelser, depresjoner, PTSD, behandlingsløp 10 timer til 1850 kr timen, etter første time og evt utredning. Psykiater setter opp timene etter første time.