ADHD/ADD
ADHD/ADD
ADHD, eller Attention Deficit Hyperactivity Disorder, er en nevroutviklingsforstyrrelse med vansker knyttet til oppmerksomhet, impulsivitet og hyperaktivitet.
Man deler gjerne inn ADHD i tre typer:
(Uoppmerksom type) ADD, Attention deficit disorder: som domineres av vansker med konsentrasjon og oppmerksomhet. Det er vanskelig å holde seg fokusert på oppgaver over tid, en kan miste detaljer i skolearbeid eller på jobben og andre kan oppleve deg glemsk. Typisk vil en ha vansker med å lese en bok eller å se en film ferdig. Fordi det er krevende å holde på oppmerksomheten, kan en person med ADHD bli motvillig til å delta i oppgaver som krever langvarig konsentrasjon. Det kan være vanskelig å fullføre arbeidsoppgaver og følge detaljerte instruksjoner.
Hyperaktiv-impulsiv type: Denne typen ADHD er lettere for andre å legge merke til, fordi personen vil ha vansker med å sitte stille også når det gjerne er uønsket eller ikke sosialt akseptert å være urolig, som i et møte på jobben eller i klasserommet. En kan være urolig, engasjere seg i overdreven fysisk aktivitet og kan fremstå rastløs. Impulsiviteten ved å avbryte og forstyrre andre, er også vanskelig for den det gjelder, da det kan oppstå konflikter eller situasjoner som den enkelte kan angre veldig på i etterkant. For noen kan dette bli så vanskelig at de trekker seg unna andre og har vansker med å holde på venner. For noen kan det lede inn i gjentatte depresjoner.
Kombinert type: Ved denne lidelsen sliter personen med uoppmerksomhet, hyperaktiviet og impulsivitet. Dette er også den vanligste formen for ADHD.
Symptomene på ADHD/ADD oppstår fra barns alder, hos noen blir plagene bedre etterhvert som man blir eldre, men ikke hos alle. Plagene fører til problemer hjemme, på skolen eller på jobb.
Det er ikke uvanlig å ha vansker med oppmerksomhet, impulsivitet og hyperaktiviet i perioder uten at det betyr at man har ADHD. ADHD er en tilstand som varer fra barndom og inn i voksenlivet.
Hos oss er det ingen kø for utredninger og behandling, og det er mulig å starte opp i løpet av kort tid!
Det vil være tidsbesparende for deg og kostnadseffektivt å gjøre utredning og få behandling samme sted, derfor anbefaler jeg deg utredning og behandling hos psykiater.
Det er ikke alltid diagnosen er riktig satt eller sikker når den er satt andre steder. Og vi må ofte bruke unødvendig lang tid på å innhente opplysninger som ofte viser seg å være ufullstendige. Da må man likevel begynne utredningen på nytt og tid går bort til administrativt arbeid som koster deg like mye som konsultasjon/utredningen i seg selv. Psykiater må bekrefte diagnosen da det krever medisinskfaglig kompetanse å stille diagnosen ADHD/ADD, og det må alltid tas en vurdering før man ser om det er aktuelt å tenke oppstart av medisinering. Dette er noe en psykolog ikke kan gjøre. Psykiateren kan også avbryte utredning og behandling raskt om det ikke er medisinskfaglig trygt for deg å motta behandlingen.
Det offentlige hjelpeapparatet kan også utrede og behandle ADHD/ADD, men må ofte gjøre prioriteringer opp mot funksjonsnivået ditt, det vil si hvor godt du klarer deg i det daglige. Dersom du er i jobb og klarer skolegangen noenlunde greit, vil du gjerne ikke få et tilbud i det offentlige for vurdering av ADHD/ADD. Dersom du har fått avslag i det offentlige, kan vi se på hvilke symptomer du har og om det er sannsynlig at du likevel har diagnosen. Noen kan være høyt fungerende men likevel plaget med tilbakevendende depresjoner og utenforskap som følge av en underliggende ADHD/ADD. Eventuelt kan vi undersøke om det er andre årsaker til dine plager.
Mange har effekt av medikamentell behandling og hos voksne er retningslinjene at man eventuelt begynner med Ritalinbehandling. En starter i så fall på lav dosering og titrerer gradvis opp, fordi effekten vil gå ned om en gis for mye medisin.
Det er viktig at du er klar over at det kreves:
- Grundig utredning og at diagnosen er klarert med psykiater. Om du har utredning andre steder vil dette ta mellom 2-3 timer med en avklaring før medikamentoppstart og nødvendige papirer fremlegges. Det vil ta lengre tid om vi må begynne forfra eller om utredningen ikke er fullstendig.
- Psykiater i samarbeid med fastlege sjekker ut om du kan tåle medisinene. Det betyr at du trenger en time hos fastlege for prøvetaking og undersøkelser etc.
- Du må være rusfri siste 3 mnd og ikke ha pågående rusavhengighet. Noen må vise til negative urinprøver siste 3 mnd før oppstart av behandlingen. Dette er noe du må gjøre hos fastlege og da må man evt ta ukentlige urinprøver under oppsyn der i 3 mnd.
- Du må ha oppfølgingstimer og kontrollmålinger før og under oppstart av medikamentell behandling. Dette vil variere med respons og bivirkninger av medisinene vi prøver ut og kan ta alt fra 1-15 timer, vanligvis ikke mer. Under behandlingen hos oss må du ha minimum en konsultasjon i mnd for forsvarlig medisinering.
- Etter du er stabilisert på medisinene vil ansvaret videre overføres til din fastlege som da må få nødvendig informasjon gjennom en epikrise. Det anbefales å forsøke medikamentfrie perioder hvert år for å se om du kan klare deg uten medisin.
Oppsummert: For forsvarlig behandling gjør vi alle utredninger før eventuelt forskrivning av medisiner selv. Alternativt må diagnosen verifiseres av oss. Full utredning og medisinering krever noe tid og vanligvis mellom 6-18 behandlingstimer, vanligvis ikke mer. Det må påregnes tid for gjennomgang av testmateriale og journalføring. Vanligvis ca 120 min totalt.
Ved utredning andre steder må du uansett ha minimum 3 timer før oppstart av medisiner i tillegg til medisinskfaglig vurdering av dine papirer som vanligvis tar 60 min. Under selve utprøvingen må du ha minimum en kontrolltime i måneden, frem til du er innstilt på medisin. Totalt vil antall timer ligge mellom 8-15 behandlingstimer, vanligvis ikke mer.
Dersom du ikke har mulighet til oppmøte på timer må du spørre fastlegen din oppfølging med aktuelle prøver før og under utprøvingen. Det må påregnes tid for gjennomgang av testmateriale og journalføring.
Ta kontakt for vurdering eller spørsmål.